In een tijd waarin elke inbox overloopt met e-mails, is relevantie belangrijker dan ooit. Maar hoe kan jij dan het optimale resultaat bereiken met je e-mailcampagnes? Dit in een wereld waarin de aandacht van de ontvanger schaarser is dan ooit… Het antwoord is duidelijk: segmentatie!
Tegenwoordig is het dan ook een absolute noodzaak geworden voor iedere marketeer om je boodschap te finetunen en aan te passen aan de specifieke kenmerken van je ontvangers. Van locatie tot aankoopgeschiedenis, we laten je 10 must-have segmentatie manieren zien waarmee jij je boodschap - iedere keer opnieuw - tot bij de juiste doelgroep krijgt.
Tegenwoordig is het dan ook een absolute noodzaak geworden voor iedere marketeer om je boodschap te finetunen en aan te passen aan de specifieke kenmerken van je ontvangers. Van locatie tot aankoopgeschiedenis, we laten je 10 must-have segmentatie manieren zien waarmee jij je boodschap - iedere keer opnieuw - tot bij de juiste doelgroep krijgt.
De voordelen van segmentatie
Maar eerst, de belangrijkste voordelen van het segmenteren van je database op een rij:- Afgestemde berichten: Je kunt specifieke content leveren die perfect past bij de interesses en behoeften van elke groep.
- Verhoogde betrokkenheid: Wanneer je boodschap direct aansluit op wat je doelgroep interesseert, vergroot je de kans dat ze actief reageren op je boodschap.
- Verbeterde conversies: Door relevante aanbiedingen en inhoud aan te bieden, verhoog je de kans dat je publiek actie onderneemt.
- Lagere uitschrijvingen: Met enkel relevante boodschappen verminder je het aantal uitschrijvingen en behoud je al je waardevolle leads en klanten.
- Sterke klantrelaties: Je krijgt een diepgaand inzicht in je klanten en prospects en kan je duurzame relaties opbouwen (aan de hand van persoonlijke en waardevolle communicatie natuurlijk).
Manier 1: Segmenteren op basis van demografische gegevens
Geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, beroep en noem maar op. Je weet wat te verstaan onder demografische gegevens. Maar waarom is het zo belangrijk om hierop te segmenteren?Deze manier van segmenteren is het startpunt voor een meer doelgerichte en effectieve aanpak. Gebruikt door velen. Aan de hand van hun demografie krijg je een dieper inzicht in wie je klanten precies zijn en wat hun motiveert. Dit is al een perfecte manier om je doelgroep veel beter te begrijpen en gerichte e-mailcampagnes te sturen gebaseerd op hun behoeften. Ben je bijvoorbeeld een kledingmerk, dan kan je je lijst segmenteren op geslacht. Zo kan je e-mails sturen met producten en/of acties die specifiek voor mannen of vrouwen zijn.
Vervolgens, als je lezers communicatie ontvangen die op hun is afgestemd, is de kans ook veel groter dat ze de inhoud ervan zullen gebruiken. Gepersonaliseerde boodschappen verhogen de betrokkenheid en uiteindelijk de conversies, alles om de verkoop van je producten te stimuleren. Stel: je verkocht beauty producten online, dan weet je ook dat je klanten in verschillende leeftijdscategorieën vallen: jongvolwassen vrouwen, tussen 18 en 30 jaar, kunnen last hebben van acne en uitslag, terwijl klanten tussen de 30 en 45 jaar eerder nood hebben aan anti-aging huidverzorgingsproducten.
Manier 2: Segmenteren op basis van gedrag
Met gedragssegmentatie ga je jouw database verdelen op basis van specifieke interacties met je merk of producten (on- en offline). Hoe gaan ze om met je e-mails, je website en andere marketingkanalen. Je kan gaan kijken welke acties je gebruikers ondernemen: aankopen, websitebezoeken, klikgedrag in je e-mails, downloads en meer.Laten we terug een voorbeeld nemen van een (online) kledingmerk. Door het gedrag van je klanten te analyseren, kan je gepersonaliseerde e-mails sturen met producten waarin ze interesse hebben getoond. Waar hebben ze op geklikt in je e-mails? Welk soort items bekeken ze op je website? En welke hebben ze gekocht? Zo kan je specifieke producten of aanbiedingen voorstellen, passend bij hun stijl.
Daarvoor hoef je trouwens niet per se een unieke e-mail voor elke ontvanger samen te stellen. Misschien kan je je artikelen onderverdelen in een aantal vaste smaakprofielen, die bijvoorbeeld inspelen op verschillende trends. Jij bepaalt wanneer een contact in een smaakprofiel terechtkomt.
Met dit soort e-mails is de kans groter dat je hogere conversieratio’s ziet en je verkoop zal toenemen. Je zegt letterlijk: vind je dit (ook) leuk? Dit kunnen we je aanbieden. Daarnaast kan je ook altijd een laatste push geven aan degene die interesse tonen maar misschien nog niet helemaal overtuigd zijn. Denk maar aan de ‘verlaten winkelwagentje’ herinneringsmails. Zulke campagnes kunnen automatisch geactiveerd worden. Wil je graag een voorbeeld zien hiervan? Scroll even tot segmentatie manier 9.
Door te tonen dat je het gedrag van je klanten begrijpt, zorg je dus voor een meer gepersonaliseerde ervaring. Laat ze zien dat je weet wat ze willen, wat ze graag hebben, wat hun voorkeur en interesse heeft. Onderstaande e-mail is daar een goed voorbeeld van. Op deze manier bouw je een veel sterkere relatie op met je lezers. Wat op zijn beurt leidt tot meer loyaliteit. En natuurlijk minder uitschrijvingen.
Manier 3: Segmenteren op basis van interesses
Wil je er zeker van zijn dat je ontvangers je communicatie ook effectief gaan lezen, is het belangrijk om in te spelen op hun interesses. Met deze manier van segmenteren ga je je database opdelen aan de hand van specifieke voorkeuren van producten, hobby’s, passies en zoveel meer. Je speelt in op onderwerpen die hun interesseren, je begrijpt wat hun motiveert en weet wat ze graag doen.Neem nu een organisatie die vakantieverblijven verhuurt als voorbeeld. Door interesses te analyseren, ontdek je dat een deel van je klanten voornamelijk geïnteresserd is in avontuurlijke reizen. Terwijl een ander deel eerder wil genieten van een ontspannende strandvakantie, zonder deel te nemen aan spannende trektochten. Voor de avontuurlijke types kan je specifieke verblijven midden in de natuur aanbieden inclusief welke activiteiten daar mogelijk zijn. Voor de andere groep kan je promotie sturen voor heel wat verschillende strandbestemmingen. Zo laat je zien dat je voor ieder wat wils in de aanbieding hebt.
Door de interesses van je klanten te begrijpen, kan je dus veel gerichter gaan mailen. Hierdoor zullen je lezers zich een stuk meer betrokken voelen bij je merk en je communicatie. Zoeken zij een vakantiebestemming, dan zullen ze snel een kijkje nemen op je website.
Tip
Hoe kan jij precies weten waar de interesses van je ontvangers liggen? Die informatie is namelijk het waardevolst als deze van je lezers zelf komt. Wees niet bang om er gewoon achter te vragen…Manier 4: Segmenteren op basis van locatie
Met deze manier richt je je marketinginspanningen op specifieke geografische gebieden: land, regio, stad of zelfs buurt om je doelgroepen te verdelen. Dit stelt je in staat om content, aanbiedingen en boodschappen aan te passen aan unieke kenmerken en behoeften van mensen in die verschillende locaties.Neem nu het voorbeeld van Airbnb. Zij weten wanneer er iemand in San Francisco verblijft of zal verblijven aan de hand van de gemaakte boeking. Om dat verblijf nog beter te maken, doen ze heel wat suggesties omtrent eten of activiteiten. Zo tonen ze aan dat mensen niet enkel bij hun terechtkunnen voor een verblijf. Dit soort segmentatie biedt een meer persoonlijke ervaring, die de band met hun klanten versterkt en de relevantie van hun berichten vergroot.
Hou zeker en vast ook rekening met de verschillende tijdzones waarin je ontvangers wonen, leven (en/of op vakantie zijn). Je wilt dat je e-mails op het juiste moment worden afgeleverd en gelezen. Zodat ze geneigd zijn om meteen met je content aan de slag te gaan.
Daarnaast mag je ook de culturele en sociale aspecten van een locatie niet uit het oog verliezen. Door te weten waar iemand zich bevindt, kan je inspelen op lokale tradities, trends of gebeurtenissen die van belang zijn voor een specifieke locatie - en type mensen.
Manier 5: Segmenteren op basis van e-mail voorkeuren
Deze manier van segmenteren spreekt voor zichzelf en wordt dan ook veel gebruikt. Je doelgroep verdelen aan de hand van specifieke soorten content waarvan zij aangeven die te willen ontvangen, is altijd een slim idee! Het draait om het begrijpen van persoonlijke voorkeuren van je lezers omtrent de inhoud, frequentie en het type e-mails. Enkele voorbeelden hiervan zijn nieuwsbrieven, productaanbiedingen, speciale kortingen, inhoudelijke updates of andere specifieke onderwerpen.Zoals onderstaand voorbeeld, abonnees hebben zich zelf ingeschreven voor wekelijkse updates. Zij hebben dan ook daadwerkelijk interesse en verlangen naar dat soort content, wat de kans op het openen, lezen en reageren van dat soort e-mails vergroot. En dat op zijn beurt zorgt voor meer verkoop en inkomsten.
Het grootste voordeel van deze segmentatie manier is het verminderen van uitschrijvingen. Door enkel content aan te bieden die de voorkeur van je ontvanger heeft - op het moment dat zij deze willen ontvangen - zorgt ervoor dat ze zich minder snel zullen afmelden van je communicatie. Ze zullen je minder snel irrelevant vinden of het gevoel hebben dat ze overrompeld worden door te veel e-mails die hun niet interesseren.
Manier 6: Segmenteren op basis van (lead) bron
Waar komen je abonnees vandaan? Via welke campagne, kanaal of landingspagina hebben ze zich aangemeld of duidelijk interesse getoond? Identificeer de oorsprong van leads en/of inschrijvingen en deel aan de hand daarvan je database op. Eens je weet hoe je (potentiële) klanten lezers zijn geworden, kan je gerichte opvolgacties opzetten. Gebaseerd op hun specifieke interesse of een actie die zij ondernomen hebben om zich aan te melden. Door je communicatie daaraan aan te passen, creëer je een veel persoonlijkere aanpak.Een algemeen bekende bron is de aanmelding via je eigen website. Dit kan gaan over het zelf registreren voor de nieuwsbrief of wekelijkse updates omtrent je merk of product. Vaak schrijven klanten zichzelf in voor specifieke informatie of aanbiedingen. Zo een inschrijving wordt het beste opgevolgd met een welkomstmail. Hiermee kan je bevestigen dat de inschrijving gelukt is, wat ze dan precies kunnen verwachten of delen wat ze nog niet wisten over jou.
Minder bekende - maar niet minder gebruikte - bronnen waaruit inschrijvingen kunnen voortkomen zijn evenementen, sociale media, betaalde advertenties, downloads via je website, reviews, feedbackformulieren, webinars en de lijst gaat nog wel even door.
In dit voorbeeld van Zero Bounce lees je dat personen die hun gratis resources (waarschijnlijk in de vorm van downloads) hebben bekeken, deze mail zullen ontvangen. Je kan afleiden dat deze personen interesse hebben in het platform maar er nog geen gebruik van maken. Daarom gebruiken zij deze kans om een demo voor te stellen en meer te vertellen over hun product.
Tip
Door te weten waar je abonnees vandaan komen en deze te onderscheiden aan de hand van leadbron segmentatie, kan je je omzet en conversies gaan toewijzen aan specifieke marketingkanalen. Je leert begrijpen welke kanalen de meeste inkomsten en/of inschrijvingen genereren. Aan de hand daarvan weet je waarop je je focus moet leggen en je marketingbudget best kunt optimaliseren.Manier 7: Segmenteren op basis van customer lifecycle fase
Bij deze segmentatie manier draait het om het begrijpen van waar een klant zich bevindt in hun interactie met je bedrijf. Vanaf het eerste contact tot aan herhaalaankopen. Dit kan onderverdeeld worden in fasen zoals de ‘onboarding’ fase voor nieuwe klanten, actieve klanten, slapende klanten die al een tijdje niet meer betrokken zijn, of zelfs loyale klanten die regelmatig terugkeren.Het stelt je in staat om specifieke boodschappen te sturen die relevant zijn voor de situatie waarin de klant zich op dat moment bevindt. Ook zo ontstaat er meer gerichte en effectieve communicatie. Je kan e-mailcommunicatie maken voor elke fase: onboarding e-mails voor nieuwe leads, win-back campagnes voor verlopen klanten of speciale beloningen aanbieden aan loyale klanten om herhaalaankopen aan te moedigen.
Het proberen heractiveren van slapende klanten is een veelvoorkomend voorbeeld. Veel bedrijven doen er alles aan om hen opnieuw te betrekken en aan te moedigen om een aankoop te doen. Maar laten we dit keer kijken naar een andere fase, de ‘onboarding’ fase. In deze fase richt je op nieuwe klanten die zich net hebben aangesloten bij je bedrijf. Deze personen heet je best welkom en introduceer je met de verschillende functies en voordelen van je product of service. En zet ze aan tot actie: je product in gebruik nemen of de laatste set-up stappen tot een goed einde brengen.
In een latere fase is het vooral belangrijk om je klanten betrokken te houden. Je wilt sterke relaties opbouwen met je contacten. Laat van je horen en laat zien dat je begrijpt waaraan zij nood hebben. Hebben zij een bepaalde mijlpaal bereikt? Dit zullen ze graag horen.
Manier 8: Segmenteren op basis van aankoopgeschiedenis
Je klanten hun aankoopgeschiedenis… Dit hebben we al snel besproken bij gedragssegmentatie. Maar de mogelijkheden zijn namelijk oneindig en daarom de moeite om als aparte segmentatie manier te zien. Het gaat over het begrijpen van de specifieke producten of diensten die klanten hebben gekocht. En wat je kan gaan communiceren aan de hand daarvan. Of het nu gaat over eenmalige aankopen, herhaalaankopen van vergelijkbare producten of hun aankoopfrequentie en bestelwaarde.Eerdere aankopen geven heel wat inzichten waarmee je aan de slag kan. Je kan zeer gerichte e-mails sturen die aansluiten bij deze aankopen. Naast cross- en upselling door producten en/of kortingen aan te bieden die erbij aansluiten of vergelijkbaar zijn, kan je ook meer informatie geven. Op die manier kunnen ze je product veel eenvoudiger in gebruik nemen. Plus zo hou je ze betrokken bij je merk en zorg je ervoor dat ze zeer tevreden zijn over je service.
Onderstaand voorbeeld bevat alles. Het is een follow-up mail naar een klant die recent een aankoop heeft gedaan. De ontvanger wordt bedankt voor zijn aankoop, krijgt de nodige informatie om het product in gebruik te nemen en de mogelijkheid om gerelateerde producten aan te kopen. Delen ze hun ervaring met anderen, dan wacht er zelfs een korting op hun. Wat de drempel tot een herhaalaankoop verlaagt.
Om een betere klantenrelatie op te bouwen en loyaliteit te stimuleren kan je meer doen dan alleen over je fysieke producten communiceren. Aan de hand van hun aankoopgeschiedenis kan je de voorkeuren van je abonnees beter begrijpen en andere relevante content met hun delen.
Neem nu het voorbeeld van Promix, zij verkopen verschillende soorten sportvoedingssupplementen. Wanneer zij weten wie proteïne heeft aangekocht, begeleiden ze hun klanten verder in hun koopervaring met de Promix Protein Calculator. In deze e-mail overladen ze hun lezers niet met nog meer producten. Enkel een service die zij aanbieden aan loyale klanten. Wat op zijn beurt ervoor kan zorgen dat ze volgende keer toch weer hun supplementen daar zullen aankopen.
Manier 9: Segmenteren op basis van website activiteit
Om te kunnen segmenteren op website activiteit moet je gegevens verzamelen via trackingtools op je website. Zo kan je het gedrag en de interesses van je bezoekers begrijpen. Welke gegevens kan je dan daaruit halen? Wel, welke pagina’s hebben ze bezocht, hoe lang zijn ze gebleven op deze pagina’s, welke producten hebben ze daarop bekeken of welke acties hebben ze ondernomen: ingevulde formulieren, gedownloade bronnen, gelezen blogartikelen, …Laten we meteen kijken naar enkele voorbeelden. Stel je hebt een online webshop. Door te tracken in welke producten je bezoekers interesse tonen, kan je je e-mailcommunicatie daarop personaliseren. Ook in het geval als er geen verdere actie ondernomen is zoals het toevoegen in de winkelwagen. Het kan een herinnering zijn aan het bekeken product en een extra push zijn om terug te keren naar de website. Zodat ze natuurlijk kunnen overgaan tot de effectieve aankoop ervan. Bovendien kan je ook altijd reclame maken voor andere producten of stijlen die aansluiten bij hun interessegebied.
Stel je vast dat er wel actie is ondernomen maar er toch niets is aangekocht, dan kan je gebruik maken van de typische ‘achtergelaten winkelwagentje’ e-mails. Een veelgebruikte manier om mensen hun aankoop te laten afronden. Het gebeurt vaker dat bezoekers items in hun winkelwagen plaatsen maar deze vergeten of er toch niet volledig van overtuigd zijn. Wat velen doen, is een gepersonaliseerde korting aanbieden om hen toch aan te moedigen om de aankoop te vervolledigen.
Bovenstaande voorbeelden gingen over fysieke producten. Biedt jij een platform of een service aan, dan kan een exclusieve korting geven ook van pas komen. Deze mailing is gericht op bezoekers van een specifieke pagina op de website, zoals een prijs- of featurepagina. Bezoekers tonen duidelijk interesse maar moeten nog over de streek getrokken worden.
Manier 10: Segmenteren op basis van e-mail engagement
Segmentatie op basis van hoe klanten reageren op je communicatie: openen, klikken, reageren op of het delen van je e-mails. Dit kan specifiek gaan over de frequentie van het openen van je e-mails tot het klikken op links of het uitvoeren van een gewenste actie na ontvangst.Deze manier heeft meerdere voordelen. Je kan gemakkelijk een overscheid maken tussen actief betrokken lezers en degene die totaal geen interesse tonen. Op basis daarvan ga je deze groepen heel andere communicatie sturen. Waar je inactieve contacten probeert terug te winnen, ga je loyale klanten eerder belonen. Aan de hand van eerder geopende mails of kliks op bepaalde producten, weet je perfect waar ze interesse in hebben of welke info voor hun relevant is.
Door vaker te mailen naar je betrokken klanten, kan je niet alleen je open rates maar ook je doorklikratio verhogen. Dit soort contacten zijn eerder geneigd je mails te openen en door te klikken naar je website of landingspagina’s. Het is een kunst om campagnes te maken die meer klikken en verkeer naar je website zullen leiden. Onderstaande e-mail is hier een goed voorbeeld van. Deze wordt waarschijnlijk gestuurd naar abonnees die het product kennen, de e-mails openen, specifieke productcategorieën aanklikken maar toch nog geen aankoop gedaan hebben. Hier gaan ze deze contacten aan de hand van een exclusieve korting meer betrokken proberen te maken.
Tip
Als je je database segmenteert op basis van engagement, zie je snel wie er geen interactie heeft met je e-mails. Het heeft dan ook weinig nut om deze contacten in je lijst te hebben staan. Door inactieve abonnees te verwijderen, kan je niet enkel je kosten verlagen maar ook je afleverbaarheid verbeteren. Communiceren naar ongeïnteresseerde contacten kan duur zijn en je e-mailreputatie schaden. Beter kwijt dan rijk!Bonus: Segmenteren op basis van type apparaat
Als je je segmentatie aanpak nog verder wilt uitbreiden, kan je je database ook onderverdelen op basis van het apparaat waarop je lezers hun e-mails openen. Smartphones, tablets of desktopcomputers. Met die gegevens in handen kan je je e-mailontwerp en content optimaliseren en aanpassen aan de specifieke schermgroottes en resoluties. Zo zorg je voor de optimale gebruikservaring. Je e-mails zijn toegankelijker, beter lees- en scanbaar waardoor je ontvangers eerder geneigd zijn om je inhoud te gebruiken.Met responsive e-mails verhoog je je afleverbaarheid. Als je campagnes geoptimaliseerd zijn voor elk apparaat, verklein je de kans om gemarkeerd te worden als spam of ongewenst. Of nog beter, je wordt niet genegeerd door je lezers omdat je e-mails helemaal versprongen zijn.
Tot slot, welk apparaat je klanten gebruiken voor al hun communicatie en entertainment zegt meer over hen dan we denken. Gedragingen op een smartphone zijn zeker en vast niet hetzelfde als op een desktopcomputer. Met die inzichten kan je aan betere targetting doen en inhoud en aanbiedingen sturen die passen bij het type apparaat en waar deze voor gebruikt wordt.
Maar eerst: testen
Je beschikt nu over de best mogelijke segmentatie scenario’s maar vooraleer je hier mee aan de slag gaat… Het testen en verfijnen van deze strategieën is essentieel voor het succes van je campagnes. Je moet je segmentatie aanpak continue evalueren, eruit leren en aanpassen. Je wilt:- De beste resultaten: Door verschillende segmentatie manieren uit te testen kan je vaststellen wat het beste werkt voor jou en jouw doelgroep(en).
- Fouten vermijden: Door het eerst uit te testen, voorkom je dure fouten en zorg je dat je campagnes zo effectief mogelijk zijn.
- De betrokkenheid verhogen: Je wilt gerichte campagnes die ook aanslaan bij je publiek zodat je sterke relaties kunt opbouwen.
- Actueel blijven: Het gedrag, voorkeuren en interesses van je klanten kunnen snel veranderen. Segmentatie manieren die in het verleden effectief waren voor je, werken misschien niet meer zo goed. Door te blijven testen, merk je snel veranderingen op.
- Tijd en middelen besparen: Door te testen welke manier het beste werkt voor jou, verspil je minder tijd en middelen aan campagnes die waarschijnlijk niet zullen slagen.
Klaar om Flexmail uit te proberen?
Ontwerp mails op maat van jouw behoeften, bereik je doelgroep en leer van de juiste resultaten.
Probeer het gratis